HOW TO SHOP

1 Login or create new account.
2 Review your order.
3 Payment FREE shipment

If you still have problems, please let us know, by sending an email to support@website.com . Thank you!

SHOWROOM HOURS

Mon-Fri 9:00AM - 6:00AM
Sat - 9:00AM-5:00PM
Sundays by appointment only!

Otvaranje sezone Gradske galerije Arilje izložbom Svakodnevni svet Nataše Dejanović Dimitrijević

Autor: Marija Aleksic / Utorak, 02. Jun 2020 / Grupa: Najava
Slika vesti Planirano otvaranje sezone 2020 Gradske galerije Arilje, otkazano je usled proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji i zabrane okupljanja lica u zatvorenom prostoru. Sa relaksacijom mera od strane Vlade Republike Srbije, postalo je moguće posećivati izložbe u Gradskoj galeriji.

Otvaranje sezone bilo je planirano za 13. mart 2020. godine Izložbom "Svakodnevni svet" Nataše Dejanović Dimitrijević. Ustanova je zadržala stav da se koncept rada ove naše organizacione jedinice ne menja, pa ćemo se truditi da organizujemo sve planirane izložbe tokom 2020. godine bez obzira na činjenicu da Galerija nije radila dva meseca.

Sezona 2020 u Gradskoj galeriji otvoriće se u četvrtak 04. juna 2020. godine izložbom SVAKODNEVNI SVET. Otvaranje u 19 časova!!!

Ulaz besplatan. Obavezno korišćenje zaštitne opreme.


Pomalo tehnički neuobičajena izložba krajnje običnog naziva i tematike Svakodnevni svet , kojom gradove Srbije obilazi niška umetnica Nataša Dejanović Dimitrijević, aludira pre svega na njenu ličnu svakodnevicu, a zatim i opšteljudsku potrebu da istu sa drugima podeli, sopstvenim zrnom iskustva obogati sveukupno postojanje i utvrdi njegov kredibilitet.
Na platformi, na kojoj je komunikacija integralni i možda najvažniji oblik egzistencije, čovečanstvo opstaje oduvek, jedino se sredstva i oblici međusobnog povezivanja i saradnje menjaju, prilagođavajući se tehnološkim okvirima. Od zida paleolitskih pećina do sopstvenog zida na društvenim mrežama proteklo je mnogo, ali je u osnovi ista potreba da se svakodnevni napori i verovanja obeleže kao bitan trag i potvrde u sferi univerzalnog iskustva.
Natašine „slike“ su atipičan i posve moderan pečat mladog kreativnog čoveka, koji donekle ruši utvrđenu percepciju da je slika dvodimenzionalno platno ispunjeno bojama. Zapravo, prisustvo boje u njenom radu i u koordinatama modernog sveta, obeleženog sveopštim šarenilom je neminovno, ali ona je prilično svedena, podređena opštem tonu i nije glavi nosilac slikarkinog izraza. Pre je to potez kao način nanošenja boje, dat u vidu energičnog gesta, čiji entitet apriori ne utvrđuje ni ona sama. Kao jak osećaj, u vidu vodene bujice, on eskalira, a onda izmiče svakoj kontroli: razliva se, preliva preko nečeg prethodnog, zadire u pukotine, ne završava se u okviru platna, koje u odnosu na njega postaje samo isečak snažne i neobuzdane ekspresije.
U istom kontekstu slikarka upotrebljava i materijal. Zgrafito i mozaik takođe više nisu ono što smo navikli da budu. Oni predstavi ne obezbeđuju kompozicionu čvrstinu i stabilnost. Naprotiv, način nanošenja maltera, a onda njegovo struganje, grebanje i urezivanje, više odgovaraju psihologiji bunta, kakvu iščitavamo iz grafita, nego želji da se konstruktivno doprinese izgradnji sveta kakav već postoji.
Slično je i sa ređanjem kamenčića. Najpostojaniji materijal na svetu svakako daje platnu težinu, ali njegovo slaganje u slojevima, polukružno ili pod preteći nagnutim dijagonalama ne nudi nikakvu stabilnost i smiraj.
I možda je u tome najekspicitnije iskazan doprinos kojim se Nataša uklapa u moderne tokove. U svetu ultra brzih promena ništa nije trajno i ništa ne sme da opusti i uljuljka u sigurnost. Turbulentnost životnih sokova je jedina vrednost koja će preživeti i na površinu izbaciti one koji su spremni da se tom konceptu stalno prilagođavaju.
Izvor:
TOP