HOW TO SHOP

1 Login or create new account.
2 Review your order.
3 Payment FREE shipment

If you still have problems, please let us know, by sending an email to support@website.com . Thank you!

SHOWROOM HOURS

Mon-Fri 9:00AM - 6:00AM
Sat - 9:00AM-5:00PM
Sundays by appointment only!

Legat Dobrila Nenadića

Kulturni Resursi - Grupa : Lokalitet

BIOGRAFIJA:

Dobrilo Nenadić je jedan od najpoznatijih i najčitanijih srpskih pisaca Rođen je u selu Vigošte kod Arilja, 23.oktobra 1940.godine. Po struci inženjer agronomije, sav svoj život posvetio je dvema svojim velikim ljubavima-malini i književnosti.

Dobrilov romansijerski opus može se podeliti u dva velika ciklusa: u prvom su romani sa istorijskom tematikom,u rasponu od Doroteja do Pobednika, a u drugom romani iz savremenog života-od Kiše do Uragana.

Književnu slavu stekao je svojim prvim objavljenim romanom „Dorotej“ 1977.godine, po kome je četiri godine kasnije, snimljen istoimeni film. „Dorotej“ je prodat u više od 200.000 primeraka, objavljen u 13 izdanja i preveden na sedam svetskih jezika.

 Njegov plodan stvaralački opus čini 18 objavljenih romana,a 19-ti je ostao u rukopisu. 2007.godine, štampana su Dobrilova sabrana dela koja čine 15 romana.

Za svoje stvaralaštvo je višestruko nagrađivan: Dva puta je dobio nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu ( Dorotej 1978. i Despot i žrtva 1999), nagradu „Meša Selimović“ 1998.za roman Despot i žrtva, „Račansku povelju“ za romane sa istorijskom tematikiom (povodom romana Brajan), „Svetozar Ćorović“ za roman „Pobednici“ 2005, „Bora Stanković“ za roman „ Mrzovolja kneza Bizmarka“, Biblios za ukupno stvaralaštvo, Povelju za životno delo Udruženja književnika Srbije 2006. i dr.

Preminuo je 15.avgusta 2019.godine u rodnom Arilju.                                                                                                                                                                     

Legat Dobrila Nenadića otvoren je 28. maja 2022 godine u Turističkom info centru. Legat će po želji piščeve supruge Petkane biti trajno smešten u Arilju kao izdvojeno odeljenje „Adligata“ u Beogradu.

U legatu se nalazi piščeva dnevna soba koja je preneta iz kuće u rodnom Vigoštu, veliki broj ličnih predmeta, njegov pisaći sto i celokupna arhiva i prepiska sa drugim značajnim književnicima koji su prošli stručnu obradu.

Pored slave koju je stekao kao pisac, Dobrilo Nenadić je dao veliki doprinos u voćarskoj proizvodnji,posebno maline koja je ekonomski preporodila ariljski kraj. Zahvaljujući originalno osmišljenoj tehnologiji, prinosi maline su višestruko uvećani i time je započeta masovna proizvodnja ovog voća.

Koliki je značaj razvoja malinarstva , posetioci će moći da vide u „Muzeju malini“ koji se u znak sećanja na agronoma Dobrtila Nedadića, takođe, nalazi u Turističkom info centru.

Radno vreme Turističkog info centra je od ponedeljka do petka u vremenu  od 7-15h, kada možete posetiti Legat i Muzej malini.


TOP